Just in time logistiek in de automotive

Wat is “Just In Time”?

De auto industrie is onder andere bekend om hun just-in-time  logistiek, waarbij de onderdelen tijdens het productieproces pas op het laatste moment worden geleverd, vaak enkele uren voordat ze op een auto gemonteerd worden. hoe werkt dat?

Toeleveranciers en logistiek dienstverleners werken samen met de fabrikant om de voorraad onderdelen zo klein mogelijk te houden.

De fabrikant maakt  een inschatting van het aantal te leveren producten, bijvoorbeeld banden of oliefilters voor de komende jaren. Dit hangt samen met de verwachte bestellingen van hun verschillende type voertuigen. Meestal wordt er een tender uitgeschreven waarbij diverse leveranciers onderling moeten concurreren om te mogen leveren tegen de beste voorwaarden. Daarbij gaat het alleen om de prijs en de kwaliteit van het onderdeel. Maar ook hoeveel voorraad een fabrikant moet aanhouden om een stabiele productie te kunnen garanderen is belangrijk. Minder voorraad betekent minder rente en afschrijving op de onderdelen, maar ook minder opslag-, en bevoorradingskosten. Denk aan kleinere magazijnen en dus kortere afstanden binnen de expeditieafdelingen en tussenopslag.

Samenwerking

De uitdaging voor de leverancier is dus om samen met hun logistiek dienstverlener de optimale bevoorrading aan te bieden. Vaak worden vanuit grote magazijnen in het verre oosten de onderdelen in grote aantallen naar kleinere tussenmagazijnen dicht bij de fabriek gebracht om van daaruit in kleinere hoeveelheden vaak meerdere keren per dag de fabriek te bevoorraden.

Just-in-time inde praktijk is echt een logistiek huzarenstukje.

En mijn auto dan?

Dat wil echter niet zeggen dat de planning van het aantal te produceren voertuigen pas op het laatste moment wordt gemaakt. Sterker nog, dit gebeurt juist heel lang van tevoren. Soms een jaar of meer. Dan wil je wel graag weten dat er veiligheidskleppen zijn om te voorkomen dat de parkeerterreinen volstromen met modellen die om een of andere reden even wat minder populair zijn. Daarover meer in het Blog “Je nieuwe auto, goedkoop, veilig en met garantie”